Slik unngår du trafikkfarer: En essensiell guide til å sjekke lys på tilhengeren

Bil og båt

Hvorfor sjekke lys og reflekser på tilhengeren er viktig

Å sikre at du er synlig på veien, spesielt under mørke forhold, er av største betydning for trygg kjøring. Vedlikehold av tilhengerens lys og reflekser er derfor en nødvendig oppgave. Å kjøre med en tilhenger uten lys, eller med defekte lys, er ikke bare farlig, men det er også ulovlig. Heldigvis kan mange problemer med lysene løses med enkel rengjøring av stikkontakt og støpsel, eller utskifting av pærer.

Sikkerhet gjennom regelmessig vedlikehold

For å sikre trygg ferdsel med tilhenger, er det viktig å regelmessig sjekke at lys og reflekser fungerer og er uten skader. Små vedlikeholdsgrep kan hjelpe med å sikre lang levetid på tilhengerens markeringslys. Dette inkluderer alt fra LED-lys til markeringslys på biler, lastebiler, både utendørs og innendørs.

Kontroll av kjørelys, bremselys og blinklys

Med de fleste moderne bilene vil du bli varslet på dashbordet dersom det er feil med tilhengerens lys. Det anbefales å ta en runde rundt tilhengeren for å sjekke alle lys og reflekser minst en gang i uken. Det er også mulig å sjekke lysene alene ved å rygge opp til en vegg, eller med en hjelper som observerer lysene.

En liste over lys å sjekke inkluderer:

  • Markeringslys
  • LED-lys
  • Blinklys
  • Bremselys

Sjekk av tilhengerkontakten

Tilhengerkontakten kan være utsatt for ytre påkjenninger som støt, skader eller korrosjon. Derfor er det viktig å regelmessig sjekke at ledningen sitter fast og at kontaktene er rene og fri for korrosjon. Kontaktene kan renses med fint sandpapir og kabelskoene kan skiftes ut om nødvendig.

Inspeksjon av lykter for skader

Lampene bør inspiseres for skader som knuste glass eller større skader på selve lampen. Lampenes glass og hele lyktesett kan kjøpes som reservedeler. Hvis en lampe ikke lyser på grunn av skade, sjekk for korrosjon og dårlig kontakt, og bytt pæren om nødvendig.

Vedlikehold av lampeglass

Slitte lampeglass kan redusere mengden lys og gjøre tilhengeren vanskelig å skjønne for andre trafikanter. Innkjøp av nye lampeglass kan være en billig forsikring for å bli sett.

Sjekk av reflekser på tilhengeren

Det er viktig at refleksene på tilhengeren er hele og intakte for å sikre synlighet i mørket. Skadede reflekser kan enkelt erstattes med nye som kan klebes eller nagles fast. Rengjøring av reflekser for veistøv kan også forbedre synligheten.

Vedlikehold av markeringslys, både runde og firkantede, og LED-lys er et must for å unngå farlige situasjoner på veien. Hvis du trenger hjelp med dette, kan du alltid henvende deg til en profesjonell. Husk at dine handlinger kan bidra til å redusere trafikkfarene.

markeringslys

Slik unngår du trafikkfarer: En essensiell guide til å sjekke lys på tilhengeren

NNO0524
NNO0524
NNO0524 NNO0524

NNO0524

NNO0524