De 10 beste kostholdsrådene for bedre helse

De 10 beste kostholdsrådene for bedre helse

Sunnhet

Et sunt kosthold er avgjørende for god helse. Her er de 10 beste kostholdsrådene for å oppnå bedre helse.

Hovedpunkter

 • Spis variert og balansert
 • Begrens inntaket av sukker
 • Velg sunne fettstoffer
 • Drikk nok vann
 • Unngå bearbeidet mat

Spis variert og balansert

Inkluder alle matvaregrupper

For å oppnå et variert og balansert kosthold er det viktig å inkludere alle matvaregrupper. Dette betyr å spise mat fra alle de ulike matvaregruppene hver dag. Her er noen tips for å inkludere alle matvaregrupper i kostholdet ditt:

 • Frukt og grønnsaker: Prøv å spise minst 5 porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. Dette kan inkludere ferske, frosne eller hermetiske varianter.
 • Kornprodukter: Velg fullkornprodukter som brød, pasta, ris og frokostblandinger. Disse er rike på fiber og gir deg langvarig energi.
 • Meieriprodukter: Inkluder melk, yoghurt og ost i kostholdet ditt for å få tilstrekkelig kalsium.
 • Kjøtt og fisk: Spis magert kjøtt som kylling og kalkun, samt fisk og sjømat som er rik på omega-3 fettsyrer.

Et variert kosthold sikrer at du får alle nødvendige næringsstoffer for god helse. Husk å velge forskjellige matvarer innen hver matvaregruppe for å få et bredt spekter av næringsstoffer.

Velg fullkorn

Velg fullkornprodukter som brød, pasta og ris i stedet for hvitt brød og raffinerte kornprodukter. Fullkorn inneholder flere næringsstoffer og fiber som er bra for fordøyelsen og metthetsfølelsen. Her er noen tips for å øke inntaket av fullkorn:

 • Bytt ut hvitt brød med grovt brød eller knekkebrød.
 • Velg fullkornpasta i stedet for vanlig pasta.
 • Erstatt hvit ris med brun ris eller fullkornsris.

Et eksempel på et måltid med fullkorn kan være en salat med fullkornspasta, grønnsaker og magert kjøtt eller fisk. Prøv å inkludere fullkorn i flere av måltidene dine for å få i deg de helsefordelene det gir.

Spis mer frukt og grønnsaker

Å inkludere mer frukt og grønnsaker i kostholdet ditt er en viktig del av å opprettholde god helse. Disse næringsrike matvarene er fulle av viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter som kan bidra til å styrke immunforsvaret og beskytte kroppen mot sykdommer.

Her er noen tips for å øke inntaket av frukt og grønnsaker:

 • Prøv å ha minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. En porsjon kan være en hel frukt, en kopp bær eller en halv kopp grønnsaker.
 • Velg et variert utvalg av frukt og grønnsaker for å sikre at du får et bredt spekter av næringsstoffer.
 • Prøv å inkludere frukt og grønnsaker i alle måltider og snacks. Du kan legge til frukt i frokostblandingen, ha grønnsaker som tilbehør til lunsj og spise en frukt som et sunt mellommåltid.

Å spise mer frukt og grønnsaker kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft og andre kroniske sykdommer. Så sørg for å inkludere dem i kostholdet ditt for bedre helse!

Begrens inntaket av sukker

Unngå brus og søte drikker

Unngå å drikke brus og andre søte drikker for å redusere inntaket av sukker. Disse drikkene inneholder ofte mye sukker og kan bidra til vektøkning og tannproblemer. Erstatt brus og søte drikker med vann, urtete eller sukkerfri drikke. Dette kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn vekt og bedre tannhelsen.

Tips:

 • Les innholdsdeklarasjonen på drikkevarer for å sjekke sukkerinnholdet.
 • Prøv å gradvis redusere inntaket av brus og søte drikker for å venne deg til mindre søtsmak.
 • Ha alltid vann tilgjengelig som et alternativ til brus og søte drikker.

Reduser inntaket av godteri og kaker

Det er viktig å begrense inntaket av godteri og kaker for å opprettholde en sunn livsstil. Disse matvarene inneholder ofte mye sukker og mettet fett, som kan være skadelig for helsen. Her er noen tips for å redusere inntaket av godteri og kaker:

 • Erstatt godteri og kaker med sunnere alternativer som frukt eller nøtter.
 • Unngå å ha godteri og kaker lett tilgjengelig hjemme eller på jobb.
 • Lag dine egne sunnere versjoner av favorittkaker og søtsaker ved å bruke alternative ingredienser som havregryn, honning eller mørk sjokolade.

Tips: Prøv å begrense inntaket av godteri og kaker til spesielle anledninger, som bursdager eller høytider.

Husk at det er viktig å ha et balansert kosthold og unngå overspising av søtsaker for å opprettholde en god helse.

Les innholdsdeklarasjonen på matvarer

Når du handler matvarer, er det viktig å lese innholdsdeklarasjonen nøye. Dette gir deg informasjon om hva matvaren inneholder og kan hjelpe deg med å ta sunnere valg. Her er noen tips for å forstå innholdsdeklarasjonen:

 • Sjekk ingredienslisten for å se hvilke ingredienser som er brukt i matvaren. Vær oppmerksom på ingredienser som sukker, salt og mettet fett.
 • Se etter næringsinnholdet for å se hvor mye energi, fett, karbohydrater, proteiner og fiber matvaren inneholder. Dette kan hjelpe deg med å velge matvarer som passer til ditt kosthold.
 • Merk deg porsjonsstørrelsen. Noen matvarer kan se sunne ut, men inneholde flere porsjoner enn det du tror.

Husk at innholdsdeklarasjonen kan variere mellom ulike merker og produkter. Det er derfor viktig å lese den hver gang du kjøper en ny matvare.

Velg sunne fettstoffer

Spis fisk og sjømat

Fisk og sjømat er en viktig kilde til omega-3 fettsyrer, som er bra for hjertet og hjernen. Laksmakrell og sild er spesielt rike på omega-3. Prøv å inkludere fisk i kostholdet ditt minst to ganger i uken. Hvis du ikke er glad i fisk, kan du prøve å erstatte det med andre sjømatprodukter som reker, krabbe eller blåskjell. Husk å velge fisk og sjømat som er fersk og av god kvalitet. Du kan også velge å ta omega-3 tilskudd hvis du ikke får nok gjennom kosten.

 • Inkluder fisk i kostholdet minst to ganger i uken
 • Velg fisk og sjømat som er fersk og av god kvalitet
 • Prøv å erstatte fisk med andre sjømatprodukter som reker, krabbe eller blåskjell
 • Vurder å ta omega-3 tilskudd hvis du ikke får nok gjennom kosten

Velg umettet fett

Umettet fett er en viktig del av et sunt kosthold. Det finnes to typer umettet fett: enumettet fett og flerumettet fett. Disse fettypene finnes i matvarer som olivenolje, avokado, nøtter og fisk. Umettet fett kan bidra til å senke kolesterolet og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er viktig å erstatte mettet fett med umettet fett i kostholdet. Her er noen tips for å velge sunne kilder til umettet fett:

 • Bruk olivenolje som dressing til salater eller som erstatning for smør
 • Spis avokado som en del av et måltid eller som pålegg
 • Ha nøtter som et sunt mellommåltid
 • Inkluder fisk som laks, makrell eller sardiner i kostholdet flere ganger i uken

Husk at det er viktig å være bevisst på mengden fett du spiser, da fett er energirikt. Prøv å velge sunne kilder til fett og begrens inntaket av mettet og transfett.

Konklusjon

For å oppnå bedre helse er det viktig å følge disse 10 kostholdsrådene. Spis variert og balansert ved å inkludere alle matvaregrupper, velge fullkorn og spise mer frukt og grønnsaker. Begrens inntaket av sukker ved å unngå brus og søte drikker, redusere inntaket av godteri og kaker, og lese innholdsdeklarasjonen på matvarer. Velg sunne fettstoffer ved å spise fisk og sjømat, velge umettet fett og unngå mettet og transfett. Ved å følge disse rådene kan du legge grunnlaget for en sunnere livsstil.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye frukt og grønnsaker bør jeg spise hver dag?

Helsedirektoratet anbefaler å spise minimum 5 porsjoner frukt og grønnsaker hver dag.

Er det bedre å velge magre eller fete meieriprodukter?

Det er ingen entydig anbefaling, men det kan være lurt å velge magre meieriprodukter hvis du ønsker å begrense inntaket av mettet fett.

Hva er forskjellen mellom fullkorn og raffinerte kornprodukter?

Fullkorn inneholder alle delene av kornet, inkludert skallet, kimen og melet. Raffinerte kornprodukter er bearbeidet for å fjerne deler av kornet, noe som reduserer næringsinnholdet.

Hvor mye fisk bør jeg spise i uken?

Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, hvorav minst én gang bør være fet fisk som laks, ørret eller makrell.

Hva er transfett og hvorfor bør jeg unngå det?

Transfett er en type fett som dannes under en prosess kalt herding. Det kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, og det anbefales derfor å begrense inntaket av transfett.

Hvordan kan jeg redusere inntaket av sukker?

Du kan redusere inntaket av sukker ved å velge vann eller sukkerfrie drikker i stedet for brus og søte drikker, og ved å begrense inntaket av godteri, kaker og søtsaker.